Subota, Studeni 18, 2017

STUDENI!!

 

c18c7c67-6470-4a6a-a8dd-934f62340a7b-page-001

Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.17 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja.
Dokumentarno-izložbeni projekt MI.17 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog koja posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima.
Ovogodišnji postav, koji će se između 14. i 27. studenog, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, kroz izloženi ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima zabilježenim na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 493. Lovrečeve koja je iznova na nekoliko pozornica ponudila maksimalnu šarolikost, od kulturno-zabavnih i gastro sadržaja, preko kostimiranih putovanja u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost, pa sve do jedinstvenog natjecanja u rezanju pršuta. Ljetne priredbe, u svom 61. izdanju, još su jednom oduševile kvalitetnim dramskim i glazbenim programom, dok su Krčka jedra, obzirom na svoj 20. jubilej, donijele pregršt različitih aktivnosti okupljenih oko centralne regate tradicijskih plovila koja svake godine, na blagdan Velike Gospe, u natjecanje kreće nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika Krčke katedrale.
Osim prethodno izdvojenih manifestacija koje su u najvećoj mjeri, svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja izdvojiti i sportsko-rekreativne inicijative, vezane uglavnom uz period predsezone, poput višednevne biciklističke akcije Krk Spring Bike Adventure, i nadalje ustrajne u popularizaciji biciklizma i otočkih biciklističkih staza.
Izložba prati i ostala događanja, od tradicionalnog Krčkog karnevala, preko drugog izdanja manifestacije Vama glumimo koja je Krčanima u zimskim mjesecima donijela ciklus dramskih događanja ili koncertnog dijela aktivistički obojenog festivala Prvomajski inkubator, pa sve do čina proglašenja 27 susjedstava koji će se kao jedan od programskih pravaca razvijati u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture ili trećih po redu Tramonto sesija tijekom kojih su svoje glazbene priče predstavili protagonisti domaće alternativne pop-rock scene. Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Vladimira Kalinića, Marijanu Kirasić Nekić, Denisa Lešića, Natašu Jurinu, Bojana Šenkinca te Igora Gržetića, ujedno i autora postava.


U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada svoje mjesto ondje je zaslužilo nacionalno godišnje priznanje Simply the Best dodijeljeno Turističkoj zajednici otoka Krka za projekt Kulturno nasljeđe otoka Krka koji podrazumijeva objedinjavanje otočne kulturno-umjetničke baštine i njezinu prezentaciju posredstvom modernih tehnologija. U akciji Naj kamp Adria što je provodi slovenski kamping portal avtokampi.si nagrade su dobili najbolji hrvatski i slovenski kampovi, a među njima, u kategoriji velikih kvarnerskih kampova, i Kamp Ježevac. Potvrde iznimne kvalitete nisu zaobišle ni naše gastro proizvode, prije svega pršut, sir i med. Naime, Krčki pršut Vjekoslava Žužića koji je ove godine (kao prvi hrvatski proizvod s europskom oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla) predstavljen i u Europskom parlamentu, na 12. Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju, a potom i na Danima hrvatskog pršuta u Šibeniku, ovjenčan je titulom (apsolutnog) šampiona. Ovčjim sirevima OPG-a Magriž na 8. Izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u Vinkovcima dodijeljene su prestižne zlatne plakete, a na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i velike zlatne medalje, s time da je Krčki sir ondje zaslužio i diplomu sa zvanjem šampiona kvalitete grupe proizvoda, dok je za vrhunsku kvalitetu ocijenjenih sireva s otoka Krka pristigla i diploma s poveljom za kvalitetu. Pored toga, med pčelara Nikice Depikolozvanea na Danima meda u Osijeku, u sklopu 22. Natjecanja pčelara i pčelarskih organizacija u kvaliteti pčelinjih proizvoda, ovjenčan je titulom šampiona kaduljinog meda.


Uz značajne potencijale sveukupne turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na šest dosad realiziranih natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavlja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i nedavno publiciran katalog koji na pedesetak stranica donosi kompletnu suvenirsku ponudu uzimajući u obzir rezultate natječaja što se, počevši 2012., provode jednom godišnje. Katalog tako donosi 126 suvenira (69 autora) koji kao ponosni nositelji ove markice, bivaju svojevrsnim prezentom grada Krka, predstavljajući odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, a prezentirajući ujedno njegovu materijalnu, nematerijalnu i prirodnu baštinu.
Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem dvaju vrijednih izdavačkih projekata krčkog Centra za kulturu, točnije knjige Tako je govorio Burbur, autora Alana Žica Teklina, koja donosi priču o izumrlom veljotskom jeziku i njegovom posljednjem govorniku Antoniju Udini Burburu, dok slikovnicom-vodičem Đir po Krku, autora Denisa Lešića i Saše Lončarića, djeci prilagođena povijest grada odsad biva dostupna u nekoliko jezičnih varijanti.
Ne smijemo, na kraju, zaboraviti ni statistiku, jer već je u kolovozu, znatno ranije nego li prošle godine, na području Grada Krka, zabilježeno više od milijun noćenja, što nam, pored čitavog niza odrađenih događanja, ali i osvojenih nagrada, govori u prilog još jednoj uspješnoj godini!
Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

 

Izložbu MI.17 - manifestacije + nagrade + suveniri, čiju organizaciju zajednički potpisuju Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk, svi zainteresirani imat će prilike razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru na 051 221 414 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

 acc14ad3-d5a8-4a67-9511-f7c5acc18177

NAPREDNI TEČAJ FOTOGRAFIJE

8107ea78-73a1-439d-9a37-423dd19316b9

 

 

Foto klub Krk, od 04. do 25. studenog 2017. godine, organizira napredni tečaj fotografije koji će se na različitim krčkim lokacijama - u prirodi ili predavaonici (smještenoj u prostorijama Društvenog centra Krk) - odvijati svake subote (uglavnom) između 11.00 i 13.00 sati, uz mogućnost pomicanja termina, i to u prethodnom dogovoru sa svim polaznicima.

Vođenje ove edukacije, osmišljene na inicijativu predsjednice kluba Marijane Kirasić Nekić, povjereno je majstorima fotografije Aleksandru Tomuliću i Ivici Brusiću Bruji, zatim podvodnom fotografu Antonu Žužiću te fotografu Nebojši Aniću. Polaznici radionica tijekom jednomjesečnog programa bit će upoznati s jednim od najizazovnijih i najzahtjevnijih fotografskih područja - uličnom (ili street) fotografijom, nakon čega slijedi savladavanje vještina noćne, a potom i podvodne fotografije, s time da je kraj tečaja rezerviran za prenošenje znanja i vještina vezanih uz fotografsko hvatanje i dočaravanje pokreta.
Za sudjelovanje u ovoj četvrerodijelnoj edukaciji svi zainteresirani, bez obzira na dob, mogu se prijaviti, i to telefonom na 091 399 00 66 (Marijana Kirasić Nekić), mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , odnosno putem Facebook profila Foto kluba Krk. Cijena tečaja iznosi 100,00 kn (što je za članove kluba ujedno i članarina za narednu godinu), s time da ga školarci i studenti mogu pohađati besplatno.

Raspored održavanja radionica:

04. studenog
Ulična (street) fotografija
Predavač: Aleksandar Tomulić, majstor fotografije EFIAP

11. studenog
Noćna fotografija
Predavač: Ivica Brusić Brujo, majstor fotografije

18. studenog
Podvodna fotografija
Predavač: Anton Žužić, podvodni fotograf

25. studenog
Pokret u fotografiji
Predavač: Nebojša Anić, fotograf

21. stoljece

U sklopu projekta Utoplimo krčku zimu, multimedijalna udruga Krčka beseda i nezavisni internetski portal otok-krk.org raspisuju tradicionalni, peti po redu, jesenski literarni natječaj za najbolji učenički sastav na temu „21. stoljeće - stvarnost ili mit?". Forma nije zadana, što znači da može biti prozni rad ili lirska pjesma. Poželjno je da rad bude napisan na jednom od govora otoka Krka, ali nije uvjet.

U natječaju mogu sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola s područja otoka Krka.

Literarni rad mora biti potpisan punim imenom i prezimenom učenika, adresom, razredom i školom te brojem kontakt telefona te kao word dokument (.doc ili .docx) poslan na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. zaključno do ponoći 26. studenog 2017.

Žiri u sastavu književnice Elfride Mahulja, prof. Eme Jedrlinić i prof. Marije Ban izabrat će najbolji učenički uradak u kategorijama osnovaca i srednjoškolaca, a autori će biti nagrađeni plaketom, prigodnom knjigom i pretplatom za 2018. godinu u Gradskoj knjižnici Krk. Nagrade će biti uručene 21. ožujka 2018. na Svjetski dan pjesništva, a najbolji će radovi biti objavljeni portalu otok krk i na našem radiju...

Dešperija

ToplisteCIK-CAK domaća top lista 14.11.2017

1. TONY CETINSKI
NEMAM SREĆE S TOBOM

2. VATRA
SEKVOJE

3. SERGEJ & HAUSER
OČI NIKA NE STARE

Cijela ljestvica


CIK-CAK strana top lista 14.11.2017

1. CHARLIE PUTH
HOW LONG

2. ED SHEERAN
PERFECT

3. SAM SMITH
TOO GOOD AT GOODBYES

Cijela ljestvica


Top lista BODULISTA 12.11.2017.

1. MARIN ČUBRANIĆ I KLAPA ZVONIMIR
ZAPUŠĆENE ULIKI

2. NINA FAKIN
ČA JE ŽIVOT

3. MAURO STARAJ
VIA DOJČLAND

Cijela ljestvica

live-online

Naše frekvencije su:
89.2, 96.0 i 96.3 MHz

U programu

SUBOTOM POSLIJEPODNE

13.00 - Pola ure naše bure..Ognjišće - Repriza
13.30 - Najava popodnevnog programa
14.00 - Vijesti
14.30 - Servisne informacije
15.00 - Busola
16.00 - Vijesti dana, prijenosi nogometnih utakmica NK KRKA
18.00 - Vijesti
18.30 - Servisne informacije
....odjava programa
19.00 -... Večernji i noćni glazbeni program

Sms opuštanje

Utorkom u 16.30 pošaljite Vašu  glazbenu želju na broj 091 48 49 300

Notalar

MALE OGLASE slušajte ponedjeljkom i četvrtkom od 11-11.15 sati.

Pošaljite svoj mali oglas

Copyright 2013 Radio otok Krk / Designed by Matrix informatika